Дивите пътеки на Турската ривиера

Когато чуем за Турската Ривиера, мигновено се сещаме за безумния масов туризъм, който се развихря там. Но трябва ли да зачеркнем тези прелестни места край Егейско и Средиземно море от плановете си за спокойна ваканция?

24 September 2005

Когато чуем за Турската Ривиера, мигновено се сещаме за безумния масов туризъм, който се развихря там. Но трябва ли да зачеркнем тези прелестни места край Егейско и Средиземно море от плановете си за спокойна ваканция? Не, защото само на хвърлей от утъпканите туристически маршрути могат да бъдат открити райски кътчета, съхранили непокътнато природното и културното богатство на Егейска Турция. След съсипващото нашествие на бетонните суперкомплекси все по-често никнат чаровни хотелчета, закътани сред исторически забележителности, с уютни отомански ниши и римски мозайки или спретнати селски къщи с по няколко стаички, достъпни за всеки джоб.

Много от тези романтични адреси могат да бъдат открити в туристическия гид The Little Hotel Book (книга на малките хотели), който се продава във всички турски вестникарски будки и книжарници. И по избран маршрут можете да преоткриете очарованието на тези земи, преминали през блясъка на елинизма и византийския разкош, през тайния свят на султаните и техните хареми.

Необичайното приключение започва от Измир. Ако сте пристигнали със самолет, за препоръчване е да наемете кола (252 евро на седмица) и да пребродите от Ефес до Датча и от Дайлан до Анталия.

Ефес - градът, роден от древността

На 60 км от Измир ще попаднете в един от най-древните градове в цялото Средиземноморие и столица на цяла Мала Азия по времето на император Август. Миналото величие на Ефес се преоткрива в запазените каменни архитектурни паметници, където няма начин през август да не се сблъскате с тълпи от туристи. Не пропускайте Библиотеката и реставрираните римски вили, които можете да посетите с разрешение от Музея на Ефес в Селчук (тел. 0900 232 8948404). Тук няма да откриете уединение, както и в недалечния курорт Кушадасъ, свръхексплоатиран от туроператорите от цял свят.

В търсене на романтичен покой и девствени пейзажи по-добре е да навлезете във вътрешността. На 8 километра от Селчук, по второстепенен път, ще стигнете до селцето Ширинче, кацнало в долина с лозови масиви и прасковени градини. То е забележително със запазената архитектура на типичните древно-гръцки поселища в Мала Азия, както и с местното производство на превъзходен зехтин и на червено вино, ароматизирано с плодове. Струва си да отседнете във вила "Нисанян Евлери", кацнала нависоко, с панорамна гледка към долината. Романтично гнездо е спалнята с балдахини, а в съседство е монирана старовремска вана.

Стените са декорирани с фрески, заимствани от древните вили в Ефес. Това наистина е място за романтична почивка. Собствениците Севан и Мюйде Нисанян могат да ви предложат да наемете и реставрирани селски къщи, като Turkish Bath House, където е запазен традиционният хамам. От Ширинче през памуковите полета и маслиновите горички пътят отвежда до пристанището на Милет и до Дидима. Тук е издигнат храм на Аполон и целият град някога е бил свързан с култа към древногръцкия бог.

Езерото Бафа и златните килими

Ако поемете по главния път 625, ще се спуснете до езерото Бафа, напълно непознато за големите туристически потоци. По брега има образувания от розов гранит, наподобяващи скулптури и плаж от мидени черупки. В далечината се откроява снагата на връх Латмос и по залез слънце никак не е трудно да почувствате романтиката на това място и да повярвате на древната местна легенда. Според нея точно тук богинята на луната Селена се влюбила лудо в задрямалия край езерото пастир - красавеца Ендимион.

Пътят продължава към селцето Капикири, където можете да отседнете в гостилницата Агора пансион, да опитате прясно уловена езерна риба, домашно приготвено сирене и биологично чисти зеленчуци. Собственикът Емин може да ви бъде гид за паметен трекинг сред уханни билки, лавандулови поля и диви орхидеи, пещери и манастири из околността.

Завръщайки се на път 625, продължавате към Милас, областта, където тъкат уникални килими. Стилизираните рисунки на тях изобразяват растения, тютюневи цветове, стрели, човешки фигури, патешки крака в кръгове, които се смята, че носят късмет. В селцето Етрим можете да си купите оригинален килим на цени от 300 до 1300 евро от килимаря Халичилик.

Пристигайки в Бодрум, ви омагьосва нощният живот на този оживен космополитен курорт. Освен със запазената си архитектура, свързана с традициите на остров Крит, Бодрум е известен и като гастрономичната столица на Турция, след Истанбул, разбира се. В изискания ресторант Арсипел , чиято тераса гледа към залива, можете да опитате специалитета на заведението - сурова риба в ориенталска марината. Фюжън ресторантът Епсилон пък е бил душата на турското движение slow food (бавно хранене), вдъхновено от блюдата на традиционната местна кухня. Сред специалитетите е превъзходният теке кебап, агнешки джолан с кьопоолу.

В града можете да отседнете в Мунахан хотел - няколко стаи, обзаведени с индонезийска мебел, на две нива и с изглед към вътрешен двор с басейн с джакузи(тел. 0090 252 31 36 482, www.munahan.com). На 5 км от Бодрум, в залива Торба е скътан Куин Ада Хотел с 22 стаи с минималистичен дизайн, балкони и частен плаж, басейн и фитнес зала. Предлагат ви разходки с лодка из залива или практикуване на леководолазни спортове. В Тюрбюкю, на 25 км от Бодрум е хотел Ада, смятан за един от най-привлекателните адреси в Турция. Палмата на първенството може да му бъде отнета единствено от дизайнерския хотел Ев, с 48 стаи и 8 басейна, който отвори врати това лято. Цената на двойната стая там тръгва от 250 евро.

Полуостров Датча

В старото селце Ески Датча се намира Деде Пансион, живописен хотел с тематични стаички, посветени на герои от комиксите, на Чаплин, Шагал, Дали. Дебели дувари ограждат около него китна градина с палми и нарове, с басейн и хладилник от 50-те, боядисан в розово. Собственикът е бивш сценичен работник и от театъра е почерпил вдъхновение за оригиналния дизайн на хотела си. На 20 км от град Датча е върхът на полуострова, който се врязва в Егейско море и почти докосва гръцките острови Кос и Нисирос. Пейзажът там спира дъха с гледката на двата залива близнаци и развалините на Книдос.

Далян и Фетхие

Следващата спирка по маршрута е по главен път 400 към Далян, една от най-търсените курортни дестинации в Турция. Две са забележителностите тук: един особен вид морски костенурки, които са избрали това място да снасят яйцата си на брега и невероятните каменни саркофази на древните обитатели на Ликия. Те са прокопани в бреговете на реката Далян Кай. Хубаво е да пропътувате това водно трасе с плоскодънните лодки със сенници или с малките моторници, които са на разположение на туристите.

Можете да нощувате в прохладния семеен хотел Хапи Карета и да се отправите към Фетхие. Преди да достигнете до града, отбийте се до малкия ветроходен център Гьочек, оценен от запалените яхтсмени по цялото Средиземноморие. Във Фетхие можете да разгледате забележителния рицарски замък и издълбаните в скалите ликийски гробници от 4 в. пр.Хр.

Олюдениз и синята лагуна

Заливът Олюдениз на 10 км от Фетхие е с неописуема тюркоазена лагуна и снежнобели пясъци. Величествени борове се спускат чак до морето. За съжаление плажовете са вече пренаселени. Добро място за отдих е ресторант Белия делфин, с просторни тераси, спускащи се към плажа - идеални за аперитив или вечеря с морски лакомства. На юг от Олюдениз можете да откриете последните парчета непокътната плажна ивица.

А на 8 км по стръмния път нагоре стигате до хижа Ди Васермюле, великолепно реставрирана стара воденица с уютни стаи с камини и еко басейн. Ако нощувате там, вечер ще видите как в далечината блещукат светлините на Родос, а сутринта ще ви нагостят с домашно приготвен хляб и козе сирене.

Калкан

Придвижвайки се по главен път 400 към Калкан, боровете отстъпват на скалисти склонове. Двете градчета - Калкан и близкият Каш, са били обитавани от гръцки рибари и имат самобитна архитектура. Англичаните в момента са си направили там цели колонии. Може да се отседне във Вила Махал с чудесни хамаци под дебелата сянка на дърветата, с каменни платформи, от които да плонжирате направо в морето. Там ще ви поглезят и с масажи, и със спа-процедури. Другата добра възможност е Балъкчи хан, хотелче с 8 стаи, настанено в старата къща на морски капитан.

Анталия

По пътя към Анталия, не пропускайте да се отбиете в Кале. От пристана с лодка можете да стигнете до острова на Клеопатра - Кекова. Легендата твърди, че Антоний толкова харесал острова, че го подарил на египетската царица по време на медения им месец, а пясъците докарал специално от родината й.

Хоризонтът на Анталия е белязан от красивата планина Торос, а градът предлага незабравими кътчета като стария пристан с укрепените каменни стени, гордите минарета на джамиите и добре реставрираните къщи на стария квартал. Един невероятен лабиринт от постройки и дворове, където отварят врати кукленски хотелчета от рода на Текели Конакларъ. Това място е бивша резиденция на пашата с керамични декорации и чудесна кедрова мебел. Миньон Таун хаус е с по-скромни претенции и предлага 8 стаи, салон с традиционна черно-бяла мозайка и малко дворче с басейн.

Необичайна и привлекателна е Вила Перла, автентична отоманска къща със старинни мебели и запомняща се бохемска градина. Тук сервират вечеря с традиционни местни вкусни специалитети (тел. 0090 242489793, www.villaperla.com). На километър и половина от центъра ще откриете и друго бижу - Хилсайд Сю, дизайнерски хотел, решен целия в бяло, с басейн и спа-процедури (тел. 00902422490700, www.hillside.com.tr)

[[photo:1137]]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР